КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Пострадали има, виновни не

Не исках да пиша този коментар вчера на националния празник, въпреки че тогава му беше времето. Идеята за коментара дойде след поздравлението на зам.-директора на СДВР Антон Златанов, който ръководеше операцията в кървавата сряда. В личния си профил във Фейсбук той защити полицаите, които са участвали в събитията на 2 септември.

Това е нагло. Лицемерно. Лъжовно. Фалшиво. Не искрено.

Разговарях с полицаи, които бяха на първа линия в „кървавата баня“. Разговарях и с полицаи, които са гледали събитията от телевизора. Общото между тях е, че всички те са категорични – грешка на ръководството. Заповедта е закъсняла. Пак по думите не ченгета близо час са били обстрелвани с бомби от ултраси, били са удряни с чукове. След това време агитките са се пръснали и едва тогава е дошла заповедта полицаите да атакуват. И така тогава жертви са станали мирните хора.

Ето затова по-нагоре казах, че думите са фалшиви. Защото полицаите са били хвърлени на кучетата, а нищо неподозиращите граждани бяха направени на сандвич. Явно, че е търсено умишлено противопоставяне. На всички е ясно защо, както и какви изводи ще си направят българите. Но истината не остава скрита. Сега тя лъсна. А и самия Златанов в поста си говори за Истинската истина.

Г-н Златанов, за да излезе истината отговорете на въпросите…
Като шеф на Охранителна полиция познавате ли криминалния контингент? Не видяхте ултрасите ли? Защо не реагирахте близо час и половина? Някой забрани ли Ви? Или грешно преценихте?
Каквото и да изберете за отговор все е гаф. Трябва да си понесете отговорността, защото сте ръководил операцията. Ако си мислите, че с това „мило“ пожелание към полицаите – те Ви вярват, ще се разочаровате.

Много хора първоначално реагираха срещу полицаите, които бяха на първа линия, включително и аз. Докато не чух професионално мнение от ченгетата и разказите на протестиращите. И двете страни имат много допирни точки в думите си. Всички видяхме отвратителни снимки на бити и влачени граждани. Имам потресаващо грозни снимки на ранени полицаи, които няма да публикувам.

Казвам това, защото изводът е, че и протестиращите, и полицаите в триъгълника на властта станаха жертва отново на статуквото. И ни се представя сценарий, който няма нищо общо с Истинската истина. А за МВР, откъдето отчитат една перфектна операция, нещата пак са в омагьосания кръг – Пострадали има, виновни не. Дали това е Истинската истина не знам, но е повече от сигурно, че е тъжната ИСТИНА.