Здраве

Предимствата на семената от чия за здравето

Семената от чиа са познати още от древността, но станаха известни като суперхрана едва наскоро. Почитателите на здравословното хранене ги консумират, защото са заредени с хранителни вещества, които имат много ползи за здравето.

Какво представлява чиа

Чиа или испански градински чай е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. Това семейство включва още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Най-здравословната част на чията са нейните семена – малки овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, подобни на ленените семена. Чиа расте в тропическите и субтропическите райони и произхожда от южно Мексико и северна Гватемала.

Какви полезни вещества съдържат семената от чиа

Химичният състав на семената зависи от климата, географското положение и дори от годината на отглеждане на испанския градински чай. Известно е например, че колкото по-високо и по-северно разположен е регионът, толкова по-високо е съдържанието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.

Семената от чиа са с високо съдържание на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40 процента от теглото на сухите семена е масло, две трети (68 процента) от което се състои от омега-3 мастни киселини.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че семената от чиа са придобили популярност благодарение на привържениците на здравословното хранене. Специалистът посочи и полезните вещества, които се съдържат в семената от чиа:

  • омега-3 и омега-6 мастни киселини;
  • хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения;
  • фибри;
  • витамини от група В, витамин С, каротеноиди;
  • калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.

Според експерта основната стойност на семената от чиа се крие във високото съдържание на омега-3 мастни киселини, тъй като те са част от клетъчните мембрани. Консумацията на семената спомага за подмладяване на клетките, подобряване на когнитивните функции и повишаване на настроението. Освен това омега-3 мастните киселини подобряват вариабилността на сърдечния ритъм.

Мастните киселини намаляват нивото на „лошия“ холестеролв кръвта, нормализират липидния профил и повишават нивото на „добрия“ холестерол – пластичния материал, който ни предпазва от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция./БГНЕС, Дарик нюз/