ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Пробив в борбата с рака. Одобриха ново лекарство в Европа

Одобриха нов клас лекарство за лечение на рак в Европа за първи път, съобщава Би Би Си (BBC). Лекарството служи за широк спектър от тумори и разпознава къде в организма има генна аномалия.

Лекарството е приемано от 2-годишно дете от Белфаст, за което лекарите са поставили диагноза – рак на съединителната тъкан на тялото.

Сега майката на малкага Шарлот е споделила пред ВВС: „Наблюдаваме как Шарлот в момента се развива и расте, наваксвайки изгубеното време. Тя удиви всички със своята енергия и ентусиазъм. Тя вече може да води сравнително нормален живот, но най-хубавото е, че лекарството е оказало невероятно влияние върху тумора“.

Туморът на Шарлот е причинен от генетична аномалия, която е известна като НТРК синтез на гени, обясняват от BBC. Една част от нейната ДНК случайно се е сляла с друга и така промяната в нейното тяло е довела до растежа на тумора.

Д-р Джулия Чисколм, детски консултант за рак в болница Марсдън, е заявила пред BBC, че откритието е изключително вълнуващо, защото може да помогне на много хора, страдащи от различни видове ракови заболявания.

Лекарството е larotrectinib (ларотректиниб).

Снимката е илюстративна