България

Провали се заседанието на комисията за депутатските имунитети

Поради липса на кворум заседанието на Временната комисия, която разглежда исканията на главния прокурор за имунитетите на 4-ма народни представители, се провали.

От 8-те избрани членове на комисията се явиха петима – Хамид Хамид от ДПС, Николай Дренчев от „Възраждане“, Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и представителите на ПП-ДБ Никола Минчев и Димитър Найденов. Въпреки възраженията, че парламентът е избрал 8 народни представители в комисията и затова би трябвало да се приеме, че има кворум, според Хамид, който председателстваше заседанието, решението на НС е комисията да се състои от 12 членове и затова кворум няма.

Депутатите обсъдиха по-нататъшните си действия и решиха да се обърнат към председателя на парламента Росен Желязков и да поискат от него той да отправи запитване към наблюдаващия прокурор дали заседанията да са открити.

Според Рая Назарян от ГЕРБ-СДС оповестяването на материалите по исканията ще опорочи съдебните следствия и затова трябва да са закрити.

Според Димитър Найденов от ПП-ДБ очакванията на обществото са големи и затова трябва да са открити.

Хамид каза още, че ще бъде внесен проект на решение за изменение на предмета на дейността на комисията, тъй като Кирил Петков е дал доброволно имунитета си./БНР/