НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Провал на избора за шеф на Окръжен съд Хасково/АУДИО/

Провал на избора за председател на Окръжен съд Хасково. Днес ВСС трябваше да избере новият шеф на съда. Това обаче не се случи. Кадровиците бяха 8 души. Това беше необходимият минимум, за да бъде избран председател.

Кандидатите бяха двама – съдиите Милена Дечева и Стратимир Димитров. Нито един от двамата не успя да събере подкрепа от 8 души. За Дечева гласуваха 4, против бяха 4. За Стратимир Димитров беше един член на ВСС, а 7 бяха против.

Така процедурата претърпя провал. Сега следва да се открие нова процедура.

Първоначално кандидатите бяха трима, но Иван Маринов се отказа от надпреварата. Конкурс беше обявен след като мандатат на съдия Миглена Тянкова приключи, а и тя бе избрана за член на новия ВСС.

Олга Керелска от ВСС заяви, че се появила информация, че се е лобирало за единия от кандидатите. Тя обаче не посочи име. Кадровиците на два пъти изтъкнаха факта, че кандидатите са отлагали изслушванията на няколко пъти.

Членове на ВСС явно демонстрираха, че не одобряват, че Теодора Точкова, която е от Инспектора е взела първа думата за изказвания. От Инспектората не участват в избора.

Председателят на Върховния касационен съд – Галя Захарова пък се разграничи и от двамата претенденти. Тя се позова на Общото събрание на хасковските съдии. Тя се дистанцира, защото Общото събрание не е дало явна подкрепа за някой от претендентите. Захарова даде явен сигнал, че окръжните съдии трябва да се обединят около една кандидатура.

Ето какво каза Милена Дечева по време на изслушването:

Ето какво каза и Стратимир Димитров: