България

Продължават да се искат имунитети, Спецов пое нап

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – състезателят по класическа борба от Дупница Даниел Александров. Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Александров отрече да е замесен в подобно деяние.

Днес Румен Спецов се върна като ръководител на Националната агенция за приходите, реши правителството. От днес Румен Спецов отново е назначен за изпълнителен директор на НАП, а досегашният ръководител на ведомството Борис Михайлов, който бе едно от първите назначения на служебния кабинет „Донев“, е освободен поради влошена събираемост на приходите от ДДС.

Прокурорската колегия на ВСС няма да образува дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов – директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор. Магистратите отхвърлиха предложението на главния прокурор Иван Гешев за дисциплинарно производство срещу Сарафов като недопустимо.

Със 109 гласа „За“, 67 „против“ и 8 „въздържали се“ парламентът прие депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси. Сегашният представител на ДПС Гюнер Ахмед бе освободен. „За“ гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“.