БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Реакции след изказването на Борисов

Мая Манолова

Не е ли това опит на мафията, която при Борисов си има държава държавна хазна да си има и Конституция. Борисов трябва да отговори на въпроса, кой му написа речта и кой ще му пише новата Конституция. С това си изявление, той казва, че ще подаде оставка след половин година. Това каза днес в Хасково бившият омбудсман Мая Манолова./Цялото изявление може да чуете в секцията ни Аудио новини/

Корнлия Нинова

Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ. Този парламент е изчерпан. Това написа лидерът на БСП Карнелия Нинова във Фейсбук.

Бойко Рашков

Борисов предложи все идеи, които не са негово творчество. Имам подозрения, че той наистина ще направи опит да удължи агонията на собственото си управление. Изведнъж той се сети, че би могло да се оттегли, след като парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Това обаче не зависи само от неговото желание. Така че ако той не е съгласувал подобна идея с политическите сили, съмнително е дали може да стане. Не знам дали ще може да се вземе подобно решение.

Татяна Дончева

Неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси от страна на премиера. Идеята за свикване на Велико народно събрание не е лоша. Това заяви пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която допълни, че оставката трябва да дойе без условия.

Протестът

Протестиращи от Хасково и страната заявиха, че техните демонстрации няма да спрат. По думите им това, което казва Борисов изобщо не е задоволително. Те настояват за незабавната му оставка и тази на главният прокурор иван Гешев. Протестиращите са категорични, че действията им продължават. От „Отровното трио“ написаха във Фейсбук, че изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция.

Красимир Каракачанов

Във Фейсбук вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че за промени в Конституцията е нужен обществен консенсус. Според него намаляването броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

Веселин Марешки

 Веселин Марешки смята, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.

ДПС

В отговор на речта на премиера от ДПС публикуваха стара реч на Ахмед Доган от 19 декември 2019 г. В нея се говори за „рестарт на модела“.