България

Румен Радев: Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни

„Първи май не е подарък.  Първи май е завоевание на работниците. Петдневната работна седмица, платените отпуски, парите за майчинство  и всички права, наследени от миналия век, са резултат от волята за достоен живот на поколения. От куража им да се преборят за тях“, каза президентът Румен Радев по повод днешния празник, 1-ви май.

Той допълни: „Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни. Стотици хиляди са на гурбет зад граница, в опит да изхранят семействата си. През миналата година 89 българи загинаха при трудови злополуки. Това ни поставя на дъното на европейските класации. Все още условията на труд в много български предприятия са далеч от стандартите. Заплащането в редица професии и региони е драматично ниско.  Някои ще ви убеждават, че тези констатации са черногледи. Но вие, милионите работещи българи знаете, че това е горчивата истина“.

Според държавния глава, в съвременния свят хората все повече губят представа за силата на солидарността. Някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи. Това не може да промени обществото.

Румен Раев говори и за кронавируса, който парализира много икономически дейности и образува опашки пред бюрата по труда. Липсата на убедителна подкрепа за пострадалите срива доверието в държавността, а бягството на властимащите от отчетност и контрол на публичните разходи е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения, каза той.