НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Рускиня осъди „Арда тур“ в Хасково

Рускиня и семейството й от Хасково осъдиха „Арда тур“. Районен съд Хасково е присъдил на нея, съпруга й и детето им общо 1 500 лв, а не както те са поискали 3 000 лв.

Фамилията заявила пред съда, че през 2022 г. взели решение семейно да пътуват за посрещането на Нова година до Русия. Подготвили си необходимите документи, даващи им право да заминат за Русия, но поради войната в Украйна единствено възможен начин да отлетят за Москва бил през Истанбул. Закупили си билети за полет – България-Истанбул-Москва и обратно. Полетът бил насрочен за 29 декември в 20,00 часа от летище в Истанбул.

За да стигнат до турския мегаполис хасковското семейство си закупили билети на 23 декември за автобус от Хасково до Истанбул. Пътуването трябвало да стане в 4,00 часа на 29.12.2022г. Всеки от закупените билети струвал 30 лева, или общо 90 лева.

Семейството твърди още, че в 3.45 часа на 29.12.2022г. цялото семейство с приготвения за пътуването багаж се явили на хасковската автогара. Там обаче автобусът не пристигнал. Към 4.40 часа силно притеснени, установили, че рейсът вече е преминал през Хасково и това се е случило около 3.40 часа и веднага продължил за Турция, което било с 20 минути преди определения му час за заминаване, според закупените билети.

Всичко това силно обезпокоило ищците и те трябвало в оставащото им време да решат как да стигнат до летището в Истанбул, за да не пропуснат полета си за Москва. Взели решение да отпътуват със собствения на съпругата на ищеца лек автомобил.

След като се прибрали в Хасково след празниците опитали да уредят отношенията си с „Арда тур“, откъдето им предложили да им възстановят само 90 лева. Пред съда обаче фамилията заявява, че техните загуби са по-големи и не са само билетите. По техните изчисления направените разходи били за 394,41 лв. Наред с горното, ищците заявяват, че в резултат на всичко описано преживели и редица неудобства и притеснения, лошо настроение по време на празниците.

От автобусната фирма са оспорили иска и са го счели, че е неоснователен.

Решението на районния съдия Валентина Иванова може да се обжалва пред Окръжен съд – Хасково в 14 дневен срок.