Коментари

Руски полковник: На нас руснаците, не ни трябва чужда земя

Полк. Вячеслав Винников е участвал във войната в Афганистан. След нея от Руската федерация получава званието герой на Русия. Сега живее в Москва. Пред Taran.news той изложи мнението си за случващото се в Украйна.

Г-н Винников, какъв е Вашият коментар за случилото се?

В Русия се възприемат спокойно всички тези събития. Русия не иска да воюва. Русия никога не е започвала войните, но ги е завършвала. Ние имаме много роднински отношения с Украйна и Беларус. Аз имам много приятели в Украйна. С някои от тях съм служил, с други сме съученици. До този момент имахме прекрасни приятелски отношения. През последните години има напрежение в Украйна. Много близък мой приятел от Украйна никога не е говорил лошо за Русия. Нямаме какво да делим. Аз как да воювам срещу него. Въпросът е политически. Всеки търси неговите икономически дивиденти. САЩ своите, Европа своите. Всички те се опитват да си решат проблемите.

Можеше ли да се предотврати това, което вече се случи?

Може да се предотврати, ако страните се договорят. Ние сме си помагали и ще продължим да си помагаме. Никой от руснаците не е искал война. Аз съм уверен на 1000%. В Украйна имаме близки, роднини, приятели. Това, което се случва не е изгодно за никого. Няма добра война. Хората умират, държавата се разорява. По-добре да има лош мир, околкото хубава война. Това всички го разбират. Трябва да се договаряме по мирен път. На нас руснаците, не ни трябва чужда земя.

Кога ще приключи войната?

Не трябва да се води война. Тя е мъка за хората. Ето вижте, по-добре ли стана като бомбандираха Югославия. Там хората още страдат и всички ние прекрасно го разбираме това. Русия не иска война, не иска. Аз смятам, че и украинците не искат. Има отделни хора, които искат да удвоят капитала си. Но тези хора не са много.

Да търсим ли символика в това, че военните действия сега започнаха много рано сутринта, както бе и във Втората световна война?

Кой прекрачи границата? Русия или Украйна? Къде са доказателствата. Няма такива. Ние, ако искахме война и започнем действия в 4 часа, то в 8 часа щяхме да сме в Киев.

Чухте ли се с вашите приятели в Украйна?

Да, чух се с моя приятел, който също е на 70 години. Той е летец. С него учихме в Сибир. Той казва така: „Напрежение с Русия има, но по-възрастните хора няма как да променим отношението си към руснаците. Младежите се обърнаха към Запада. Те попиват всякаква негативна информация. До този момент Русия не е имала проблем с Украйна. Истинският проблем беше между Украйна – Луганск – Донецк“.

Преди войната хората от Луганск и Донецк, как се чувстваха?

Трябва да попитате хората от тези райони. Част от тях пристигнаха вече в Русия. Но как да са живяли след като години бяха бомбандирани. При тях всеки ден е било война. Това не е геноцид, това е пълно унищожаване на народа. Ние сме готови да помогнем на Донецк и Луганск. Защо през годините от Запада не дойдоха да помогнат на децата и старците. Защо всички гледат едната страна. Редно е двете страни да се съберат, да се изслушат на общ език.