БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Р. Радев: Тестват общественото мнение за пращане на войски в Украйна

Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави (в Украйна бел ред). Всички виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат.

Това заяви президентът Румен Радев след разговорите с президента на Словения, която е на посещение у нас.

По-рано френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение.

„Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят разум, така че да не стигаме до извънредна ескалация, Трета световна война и ядрен конфликт“, добави Радев, като изтъкна, че това е сериозен риск за глобален сблъсък. Той очаква от премиера Денков да разясни за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност по време на посещението си в Киев.

„Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък“, смята Радев.

„Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. „Напротив – броят на жертвите расте, разрушенията растат, а в Украйна има опустошителна демографска криза. Има и повишен риск от глобален сблъсък. И икономически и социални проблеми не само там и в Русия, но и в цяла Европа“, добави държавният глава./Дарик нюз/