България

Забраняват износа на инсулин с още един месец

Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец март. Това обявиха на пресконференция в Министерството на здравеопазването ресорният министър проф. Христо Хинков и заместник-министър проф. Илко Гетов.

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал, посочи зам.-министър Гетов на пресконференция по темата с инсулиновите лекарства.

Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително, каза той.

На събитието присъстваха също директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг-фарм. Богдан Кирилов и г-н Владимир Афенлиев, директор Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в НЗОК.

„Министерството на здравеопазването следи регулярно и много задълбочено проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. Всяко решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства“, посочи проф. Гетов и допълни, че дори един сигнал за липса на медикамент е основание за удължаване на въведената забрана.

Той напомни, че през месец февруари Регионалните здравни инспекции са извършили проверки в 357 аптеки в цялата страна. Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области, каза още Гетов.

Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. За февруари към здравното министерство има подадени само два сигнала за липса на такива медикаменти, обясни той.

По думите му, ограничението доказано работи и така у нас остават достатъчни количества инсулини. Към момента са осигурени количества от инсулина Тресиба – един от дефицитните видове.

„Тази драма с недостига на някои лекарства се оказа твърде преувеличена“, заяви и здравният министър проф. Христо Хинков.

От здравното мин истерство припомнят, че на 14 март 2024 г. предстои нотификация на Европейската комисия за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след което те могат да бъдат приети. С проекта се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, с паралелния внос, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

Междувременно е сформирана и междуведомствена работна група с представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Държавна агенция „Национална сигурност“ и „Информационно обслужване“ АД./БНР/