БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Р. Радев: Ще разберем дали предложението за „Росенец“ е кризисен пиар, или корпоративни апетити

Президентът Румен Радев определи идеята на управляващото мнозинство да прекратят концесията на „Росенец“ като прибързана и некоректна. По-рано през деня стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат такова предложение. „Предстои да разберем дали предложението на управляващите за пристанището е в резултат на корпоративни апетити, или е кризисен пиар“, допълни Радев.

„Нека да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов. Служебното правителство не е удължавало концесия, просто 24 години остават да бъде в сила тази концесия, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Всичко това е вероятно да забравим кой ни докара 30 процента по-скъп газ, Джемкорп, кой не премести регистрацията на „Лукойл“ по време на редовното си управление. Служебното правителство събра само за 5 месеца данъци от „Лукойл“ 180 млн., два пъти повече колкото всички редовни правителства. Така че се надявам се надявам, че са си направили оценка на риска какво има зад пристанището. Защото там има една голяма, тилова база. На кого принадлежи тя? Защо е на „Лукой“, кога е взета? Как това връщане на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база. И най-важното – как това ще се отрази на цената на горивата у нас“, посочи Радев.

Държавният глава коментира и други актуални теми за страната.

„Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не и последната“ – така Румен Радев определи текстовете за промени в конституцията на Република Северна Македония (РСМ), които бяха приети от правителството на РСМ вчера.

„Изключително важно е да бъдат изпълнени изискванията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединяване на РСМ към Европейския съюз. Най-сетне се стигна до придвижване напред на въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в РСМ“, коментира Радев и посочи, че само партия „Има такъв народ“ (ИТН) е подкрепила идеята му вписването на българите в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие, за да може страната да започне преговори за Европейския съюз.

Държавният глава изрази притеснение от факта, че българският парламент и правителство не са реагирали на приетата от германския Бундестаг резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ и се е наложило той да изпрати писмо до европейските лидери с настояване за българската позиция. Според него правителството трябва да положи усилия за следващите стъпки – езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, реабилитацията на репресираните и др.

Президентът присъства на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът започна с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква./Дарик нюз/