България

Със „Спартан“ спасяват дете от Бургас

Дете на 6 години в критично състояние и с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина), беше транспортирано със самолет „Спартан” от Бургас до София днес.

Екипаж от Военновъздушните сили със самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши авиомедицинска евакуация на дете от Бургас до София, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетът „Спартан“ излетя в 9:30 ч. от летище „Враждебна“ с реанимационен екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в състав: доц. д-р Богдан Младенов, ръководител на екипа и началник Клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, д-р Пламена Христова, Любка Чалева, медицинска сестра, и Цветелина Иванова, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА. По препоръка на лекарския екип полетът е осъществен на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето.

Самолетът „Спартан“ кацна обратно в 13.30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше транспортирано към УМБАЛСМ „Пирогов“. Екипажът, осъществил полета, беше в състав: командир капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов.