Здраве

Самотата състарява повече от пушенето

Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден навик като тютюнопушенето. Това е заключението, направено от американски и китайски изследователи в рамките на международното изследване „Дълбоко дълголетие“. Резултатите от него са публикувани в списание Aging-US.

Според авторите на труда всякатерапия против стареене трябва да се фокусира не само върху физическото, но и върхупсихическото здраве. Изследователите са измерили влиянието на самотата, неспокойния сън или чувството на неудовлетвореност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които показват степента на биологично стареене.

Физическите показатели за стареене включват измерване нивата на кръвното налягане, сърдечен ритъм, цистатин С (човешки плазмен протеин), индекс на телесната маса и спирометрия – обем на вдишания и издишания въздух.

Установено е, чепсихологическите фактори, като чувство на нещастие или самота, добавят средно 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният ефект надхвърля този, предопределян от фактори като пол, район на живеене, достъп до здравни услуги, семейното положение и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори, като сърдечносъдови заболявания и други хронични заболявания също ускоряват стареенето с поне 2 години./Дарик нюз/