НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Силвия Бакърджиева, ИТН: Кризите са много, на държавата и обществото сега е необходима стабилност

Днес разговаряме със Силвия Бакърджиева, кандидат за народен представител от ПП „ИТН“ в 29 МИР Хасково, Магистър по Право със следдипломна квалификация „Право на Европейския съюз“, експерт в политиките по климат, околна среда и безопасност на храни.

Г-жо Бакърджиева, кандидат сте за народен представител от ПП ИТН за област Хасково, бяхте такъв и за изборите през месец ноември 2021 г. Как бихте определили изминалите 10 месеца в политически план?

Натоварени с надежда и пълни с разочарования. Стартирахме преговорите миналата година с идеи и визия за всеки един сектор. Влязохме в управлението с енергия и готовност да работим за реализирането на политики и спешни мерки. Имахме и експертизата да го направим. За съжаление от един момент нататък започнахме да се сблъскваме с липса на коалиционна колегиалност и еднолични нездрави решения от страна на някои от партньорите ни.

Равносметката я виждаме всички – изгубени 7 месеца без съществена законодателна дейност и почти никакво изпълнение на мерките в коалиционното споразумение. Всичко това – на фона на растящата инфлация, цените на енергията и хранителните стоки, горивата и все по-голямото ни обедняване.

Не това очакваха хората.

Работите в сектор околна среда и климат. Юрист сте. Били сте и представител на България в Брюксел. Европа ли е тази, която ни налага решения – да си затворим въглищните централи например или да изберем едни енергийни източници пред други? А ядрената енергия?

Брюксел не трябва удобно да бъде използван за оправдание за погрешно взети политически решения. Факт е, че Европейския съюз върви към все по-зелена и чиста енергия и околна среда. Това обаче се случва и в глобален план след подписване на Споразумението от Париж.

България активно участва в преговорите в ЕС и процеса на вземане на решения и отстоява националната си позиция на административно ниво. Но много повече в политически план можеше да бъде направено в секторите климат и енергетика в предходните 10 години. Затова сега ни е и много по-трудно, а нужните инвестиции за постигане на целите и нормите на климатичното и екологично законодателство са в пъти по-големи.

Що се касае до енергията – всяка държава – членка има право, цитирам: „…да определя условията за използване на енергийните си ресурси, да избира между различни енергийни източници и да определя общата структура на енергийното си снабдяване“. Това е заложено в Договорите на ЕС. В този ред на мисли няма как Брюксел да решава вместо нас. Дори и при създалата се ситуация с „Газпром“, Европейската комисия не издаде категорична забрана – тя не разполага с такова политическо и регулаторно право – а издаде препоръки към държавите членки. Всяка държава сама преценя как и откъде да гарантира енергийните си доставки. Някои решиха да продължат да го правят от „Газпром“, други се ориентираха към нови източници.

ТЕЦ-овете – друга наша болна тема. Не Брюксел ни казва да ги затворим. При производството на енергия от въглища обаче се отделят най-много емисии на парникови газове и други вредни вещества. Част от инсталациите са стари и имат нужда от сериозни инвестиции. Така от един момент нататък въглищните ТЕЦ-ове просто стават несъвместими с  целите и политиките, отделно – и нерентабилни, защото за да работят, те трябва да купуват квоти за емисии на парникови газове, което за някои е непосилно.  Припомням, че БЕХ с години купуваше квоти за ТЕЦ „Марица Изток 2“ под формата на заем. Това е порочен пример за прилагане на политиките по климата.

Виждате, че в настоящата енергийна обстановка Германия възобновява 8 GW въглищни мощности, Нидерландия – пълен капацитет до 2023. Със сигурност това обаче не става за сметка на екологичните норми. За разлика от България.

Ядрената енергия от друга страна е чиста енергия, там емисии няма. България е ядрена държава и има потенциал да расте още. Този потенциал трябва да се развива. Франция е добър пример – планирала е изграждането и пуска на 14 нови ядрени реактора до 2050 г.

Колкото повече собствени енергийни източници – толкова по-голяма енергийна независимост.

Говорейки за енергийния сектор, ТЕЦ Марица 3 е болен въпрос за всички жители на Димитровград – чести обгазявания и лош въздух. Какво е решението?

Проблемът е дългогодишен, инсталацията остаряла, изглежда, че липсват и инвестиции в нови технологии, или най-малкото не дават желания ефект. Факт е, че регулярно въздухът на Димитровград е замърсен. Тепърва ще се доказва в съда дали инсталацията е причинителят.

Едно е сигурно – има редица доказателства, че при работа ТЕЦ-ът изпуска неорганизирани емисии, с което нарушава комплексното си разрешително. Това е вече нарушение на екологичното законодателство и с право компетентните органи са наложили принудителна административна мярка за временно преустановяване на експлоатацията.

ТЕЦ Марица 3 е един от големите работодатели в Димитровград и е производител на енергия – това не трябва да се неглижира в условията на растящи безработица и цени на енергията. Възобновяване на работата и последващата експлоатация на инсталацията обаче не трябва да бъде в компромис с екологичните норми и най-вече със здравето на хората – то е на първо и основно място.

За мен остава без отговор въпросът защо към ефективни действия от страна на МОСВ се пристъпи едва в края на м. април след 22 предписания и 4 наказателни постановления срещу ТЕЦ-а за периода 25 май 2021 г. до 30 март 2022 г.

Държавата следва да си влезе в ролята на контролен орган и регулатор и да защитава правата и интересите на гражданите, като същевременно работи с бизнеса. Репресията следва да е последната мярка – и то не под формата на прибързана политическа акция, а отговорно и законосъобразно държавническо и контролно решение.

Какви са очакванията Ви от предстоящите избори?

Бих искала да видя стабилен и знаещ кабинет. Кризите са много, времето е твърде разделно. На държавата и обществото в момента е необходима стабилност. Необходима е активна законодателна програма, бързо задвижване на реформите и проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, обуздаване на инфлацията, подпомагане на социално и енергийно нуждаещите се. Надявам се да излезем от безвремието и да поемем по един по-уверен и по-държавнически път. Необходимо е за всички ни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!