Здраве

Сини сливи срещу загуба на костна плътност

Загубата на костна плътност е сериозен проблем, който засяга повече от 50% от жените над 50 години. Лекарствата и хормоналната терапия често са свързани с рискове.

Ето защо, изборът на начин на живот и диета е толкова важен за подобряване на състоянието. Нови изследвания показват, че ежедневната консумация на сини сливи може да намали ефекта от загубата на костна плътност при жени след менопауза.

Ново проучване на американски учени, публикувано в Journal of Nutrition, показва значително намаляване на възпалителните цитокини (протеини, които помагат за контролиране на възпалението) и активираните моноцити (основен тип имунни клетки, за които е доказано, че причиняват хроничен възпалителен отговор) при ядене на 50 до 100 грама сини сливи, или около 5-12 сини сливи на ден.

По-конкретно, след ежедневна консумация на 50 грама сини сливи се понижава факторът на туморната некроза-α, а секрецията на интерлевкин-1β, интерлевкин-6, интерлевкин-8 и активирани моноцити – след консумация на 100 грама.

„Тези резултати могат да се обяснят с изобилието от биоактивни съединения, съдържащи се в сините сливи, включително витамини, минерали, фенолни киселини и полифеноли, които вероятно действат синергично, за да потиснат активираните моноцити и секрецията на костно-резорбтивни възпалителни цитокини“, каза съавторът на изследването Кони Роджърс.

Това проучване включва 183 участници, които са разделени на три групи: контролна /без сини сливи (n=70), със сини сливи 50 грама/ден (n=67) и със сини сливи 100 грама/ден (n=46). След период на подготовка участниците са следвали протокола за консумация на сини сливи за общо 12 месеца и са били инструктирани да записват дните и количествата изядени сини сливи в ежедневен дневник, който се използва за наблюдение на съответствието./zdrave.to/