ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Сок от арония за отслабване и силен имунитет

Плодовете на аронията са истинска суперхрана – незаменима част от здравословния ни режим и подкрепа при здравословни проблеми. Аронията произхожда от Северна Америка, култивира се в най-различни места по света и е използвана с лечебна цел още от древността. Благодарение на специалното слънцегреене в нашите географски ширини, отглежданите в България храсти арония са особено богати на полезни фитосъединения. През последните 25 години редица научни проучвания изследват задълбочено състава и полезните свойства на сока от арония и доказват безспорните и качества като профилактично и лечебно средство.

Плодовете на аронията съдържат 5 пъти по-голямо количество активни природни вещества – полифенолни съединения (наричани още витамин P) в сравнение с другите червени плодове. Полифенолните съединения – флавоноли, антоцианини и катехини са натурални средства, които нямат изкуствен аналог. За поддържане на добро здраве е необходимо ежедневно да приемаме известно количество от тях с храната. Полифенолните съединения са жизнено необходими за работата на редица системи в организма. Например антоцианите имат силен антиоксидантен ефект, който е по-мощен от този на витамин С, витамин Е, бета-каротен. Освен полифенолни съединения, аронията е богата също и на редица други полезни съединения:

  • Витамин А, различни витамини от група В, както и витамини С, Е, К; каротеноиди;
  • Минерали и микроелементи: йод, калий, желязо, калций, магнезий;
  • Въглехидрати: малки количества фруктоза, сорбитол;
  • Незаменими аминокиселини, пектини, фолат, танини и др.

Ежедневният прием на сок от арония е препоръчителен за правилно хранене и профилактика на често срещани здравословни проблеми.

Арония за подсилване на имунитета и борба с оксидативния стрес

Когато говорим за имунитет забелязваме, че има хора, които много рядко се разболяват, леко боледуват и бързо оздравяват. Истината е, че всеки би могъл да го постигне ако положи усилия за по-здравословен начин на живот. Пълноценното и балансирано хранене е основна предпоставка за поддържане на силен имунитет. Много важен детайл от начина на хранене е приемането на незаменими, екологично чисти и полезни храни. Както е казал Хипократ „Нека храната бъде вашето лекарство, и лекарството – вашата храна“ Именно такава храна са плодовете на Аронията, от която се приготвя и студено пресован сок, които съхранява всичките и полезни вещества и се усвоява прекрасно от организма. Важно е обаче внимателно да се подбира продукта, който използваме и да се търсят производители с доказано качество.

Как се грижим за имунната си система?

Ежедневно организмът ни е подложен на много вредни въздействия (нездравословно хранене, обездвижване, тютюнопушене, алкохол, замърсен въздух, замърсена с хлор вода, хроничен стрес и други), които с течение на времето водят до натрупването на свободни радикали и активират възпалителни процеси в организма. Оксидативният стрес и хроничното възпаление са основна причина за ускоряване процесите на стареене и отслабване на имунитета. Биофлавонидите, съдържащи се в плодовете на аронията, имат по-силен антиоксидантен ефект дори от витамин С. Специален клас от Биофлавоноидите поддържат в бойната готовност имунните клетки – неутрофили и макрофаги, които бързо атакуват навлязлата инфекция. Друг клас от биофлавоноидите подкрепят имунните клетки лимфоцити в процеса на образуване на антитела срещу инфекциозните причинители. Ежедневният прием на сока от арония стимулира активността на имунните клетки, синтезата на антитела и общия имунитет.

От друга страна чрез плодовете на аронията ние доставяме на организма си витамини и олигоелементи, без които не е ефективна работата на естествените клетъчни антиоксидантни системи (ензимите супероксиддисмутаза, каталаза, глутатион пероксидаза и глутатион редуктаза). Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти като витамин С, витамин Е и каротеноиди, аронията съдейства за подобряване на съпротивителните сили и общото състояние. Особено по време на грипна епидемия, сокът от арония е натурално профилактично и терапевтично средство за подсилване на имунитета.

Специална подкрепа е нужна и за хората с отслабен имунитет, които боледуват често или са в напреднала възраст. Още повече, в периода след дълго боледуване аронията помага за бързо възстановяване на защитните сили и енергията. Редовният прием на сока от арония е полезен и през пролетно-есенните сезони за предпазване и подобряване симптомите на алергичния ринит и пролетната умора. В допълнение, през последните години активно се изследва връзката между състоянието на чревната микробна флора и общия имунитет. Плодовете на аронията са натурална пробиотична храна подобряваща чревния имунитет, който от своя страна играе ролята на бариера за развитие на болестотворните микроорганизми.

Арония при наднормено тегло и метаболитни заболявания (диабет и висок холестерол)

Сокът от арония е ценно природно средство в борбата с наднорменото тегло. До момента са описани повече от 250 научни изследвания за действието на активните съставки на аронията по отношение на метаболитни проблеми и затлъстяване. Проучване на проф. д-р Бончева, дмн изследва ефектите на прием от 150-200 мл. дневно сок от арония за период от два месеца. Резултатите от това проучване, както и от редица други изследвания в световен мащаб, показват подобрение на метаболизма, контрола на кръвната захар и липидния профил.

Комбинацията на подходящ хранителен режим, физическа активност и редовен прием на сок от арония имат положителен ефект при инсулинова резистентност и наднормено тегло. Още повече, продължителният дневен прием на сока от арония съдейства за контрола на холестерола и триглицеридите. В допълнение, поради високото съдържание на биофлавоноиди, аронията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и спомага за нормализиране на кръвното налягане при хипертония.

Сок от арония за протекция за съдовете, черния дроб и стомаха

Аронията е натурално средство за укрепване на капилярите. При разширени вени и хемороиди, приемът на храни богати на биофлавоноиди като аронията, е жизненоважен за подобряване на състоянието. Клинично проучване при здрави хора показва, че след 12-дневен прием на сок от арония се подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

Черният дроб е изложен на голямо ежедневно натоварване във връзка със съвременния нездравословен начин на живот. Аронията се бори със свободните радикали и облекчава дейността на черния дроб като основен орган на детоксикация в организма. Това обуславя протективното действие за черния дроб на по-продължителен прием на сока от арония.

По отношение на храносмилателната система, различни проучвания показват, че аронията действа противовъзпалително и помага за възстановяване лигавицата на стомаха и червата. Балансирането на микробната флора съдейства за по-добро храносмилане, а съдържащият се сорбитол  в плодовете на аронията помага за регулиране на перисталтиката при лениви черва и има силен диуретичен и лаксативен ефект.

Аронията –функционална суперхрана и природна аптека

Аронията е най-полезна в натурален вид като сушени плодове или биологичен сок без добавени консерванти и подобрители. Сокът от арония е прекрасна добавка към кисело мляко, кефир, смути и други. Той е ободряващ и тонизиращ с умерено сладък вкус. Друг натурален начин да приемаме арония е стрита под формата на брашно, като добавка към овесени ядки смути, сурови десерти и други. Тя е богат източник на естествен йод, неутрализиращ радиоактивния такъв в организма.

Източник: forumzdrave.bg снимка: интернет