Коментари

Страхът на харманлийци от бежанците /АУДИО/

Обстановката в лагера за бежанци в Харманил е спокойна, твърди шефът на центъра Йордан Панев. Нямало нарушения. Проверките на полицията не установявали наркотици в чужденците. А те пък се прибирали в лагера в 17 часа, както били правилата.

А хората в Харманли твърдят друго. По думите им мигрантите се разкарвали по всяко време в града. Освен това престъпления вършели всеки ден, въпреки че от МВР не са съобщавали за инциденти. Още от разказа на хората, чуйте в звуковия файл:

Председателят на местния парламент Ангел Цанков обясни, че на предстоящата сесия ще бъдат разгледани допълнителни мерки за сигурност на хората.

А Йордан Панев изрази личното си мнение, че ако с охраната на лагера се заеме от държавата, то бежанците ще бъдат много по-респектирани и дисциплинирани. В момента центърът за бежанци в Харманли се охранавя от фирма, спечелила обществена поръчка от ДАБ.

Днес депутатите са планирали да гледат законодателни промени, предлагащи „радикални мерки“ за справяне с кризата в сигурността, свързана с мигрантите, влизат на първо четене в парламентарната Комисия по правни въпроси.

С изменения в Закона за администрацията се предлага увеличаване на капацитета на Гранична полиция за охраната на бежанските центрове и за засилване на охраната на границата.

сн. архив