Технологии

Стъртъп компания разработва батерия на водна основа

Стартъп компанията „Alsym Energy“ от Бостън представи акумулаторна батерия, която потенциално би могла да достигне производителността на литиево-йонните батерии срещу само част от тяхната цена, предава БГНЕС.

Според първоначалния доклад на „Fast Company“ новата батерия използва не само евтини и леснодостъпни материали като манган и метален оксид, както и вода.

Това означава, че се избягват някои от основните недостатъци на сегашните батерии, като например възможността за пожари в литиево-йонните батерии и отрицателното въздействие на добива върху околната среда. А благодарение на използването на нетоксични материали, новата батерия е по-лесна за рециклиране, което винаги е бонус.

Посрещане на очакванията при намалени разходи

Електрическите превозни средства стават все по-важни, тъй като държавите по света увеличават усилията си за декарбонизация. Това е така, защото те могат да подпомогнат декарбонизацията както на транспорта, така и на доставките на електроенергия чрез намаляване на емисиите от ауспуха и предлагане на гъвкавост. Естествено, много производители на автомобили се възползват от пазара, като произвеждат луксозни електрически превозни средства; високата цена обаче остава проблем. Разходите се дължат отчасти на литиево-йонните батерии, които се използват в електрическите превозни средства и които са твърде скъпи за производството на електрически автомобили, за да могат да се конкурират по цена със своите събратя, задвижвани с изкопаеми горива.

Батериите на „Alsym Energy“ са достатъчно евтини, за да могат да се използват в развиващите се страни за съхранение на слънчева енергия извън мрежата. Това е особено важно за хората, които в момента нямат достъп до енергия.

Какво прави батерията толкова специална?

Батерията на водна основа използва други леснодостъпни компоненти като манган и метален оксид. Важното е, че тя не съдържа кобалт – скъп критичен компонент на литиевите батерии, който също допринася за здравословни и екологични проблеми по веригата на доставки. Не се използва и литий, който създава допълнителни трудности при добива. Това е изключително важно, тъй като цената на лития се повиши наскоро и се очаква да доведе до повишаване на цената на другите батерии.

Според екипа, стоящ зад „Alsym Energy“, новият дизайн има „литиево-подобни характеристики“. Но за разлика от него, батериите на „Alsym Energy“ не са запалими. Това спестява средства, тъй като не изисква специална защита за избягване на пожари и дава на батериите допълнителни приложения, като например използването им в кораби, където индустрията е особено загрижена за риска от пожар.Ако всичко върви по план, „Alsym Energy“ ще започне бета тестове с първите си клиенти в началото на 2023 г., а производството на големи обеми ще започне още през 2025 г. Новият дизайн на батерията със сигурност ще предизвика вълна от търсене в световен мащаб, но приоритет на компанията е първо да я направи достъпна в регионите с ниски доходи./БНР/

сн. БНР