Здраве

Съвети за здравето на мозъка

Джейсън Шепърд, доцент по невробиология в Университета на Юта, и Талия Лърнър, асистент по неврология в Северозападния университет, казаха към какво се стремят, за да поддържат мозъците си здрави, съобщи „Инсайдър“.

1. Повече сън

„Практикуването на добра хигиена на съня и получаването на шест до осем часа сън всяка нощ е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на мозъка си“, заяви Шепърд.

Сънят помага на мозъка да обработва нова информация, да формира спомени, да подсилва нови концепции и идеи и да премахва токсичните натрупвания на протеини, известни като амилоидни плаки, които обикновено се натрупват в мозъците на хора с Алцхаймер.

Сънят също помага за способността на мозъка да се адаптира към нови ситуации и преживявания. И колкото повече мозъкът ви може да се адаптира към нови предизвикателства, толкова повече можете да подобрите и запазите когнитивната си функция с възрастта, показват изследвания.

2. Ускорете сърдечния ритъм

Шепърд посочва, че прави упражнения ежедневно, за да поддържа мозъка си здрав, тъй като редовните физически дейности увеличават притока на кръв към мозъка, а силното сърце помага да изпомпва достатъчно кръв към мозъка, за да поддържа оптималната му работа.

Изследванията показват, че хората, които спортуват редовно, имат по-малък риск от развитие на Алцхаймер.

3. Отидете на обяд с приятел

„Самотата може да навреди на психичното здраве, емоционалното благополучие и здравето на мозъка на човек, така че е важно да поддържате връзка с другите“, смята Лърнър.

„Като цяло хората със силни социални контакти са склонни да живеят по-дълго“, добавя ученият. „Прекарването на време с други хора е добро за вашия емоционален живот, което е добре за здравето на мозъка.“

4. Опитвайте нови неща

Запознаството с нови хора, места и предизвикателства може да поддържа ума ви остър, да подобри състоянието на мозъка ви и да го укрепи, каза Шепърд.
Той пътува до нови места и се запознава с нови култури, а също така обича да преследва хобита извън работата си като изследовател и професор, като фотография и слушане на класическа музика.

5. Спазвайте здравословна диета

Преработената храна е свързана с когнитивен спад и повишен риск от деменция.

Много проучвания показват, че силно преработените храни, като пакетирани стоки или пържени картофи, могат да повлияят отрицателно на цялостното здраве и да увеличат риска от здравословни състояния като диабет, висок холестерол или високо кръвно налягане.

Тези заболявания засягат различни органи по различни начини, но като цяло могат да увредят цялото тяло, включително мозъка.

„Ако имате високо кръвно налягане, например, може да сте изложени на повишен риск от проблеми с мозъка, като инсулт“, каза Лърнър. „Така че има много причини, поради които силно преработената храна е лоша за вас.“

За да поддържате мозъка и тялото си здрави, ограничете преработените храни и се стремете да ядете добре закръглена диета от плодове, зеленчуци, постно месо и пълнозърнести храни.

„Вашият мозък по някакъв начин не е напълно отделен от тялото ви, така че нещата, които са полезни за тялото ви, са полезни и за вас“, категорична е тя./БГНЕС, Дарик нюз/