НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Хасковски бизнесмен: ЕВН ме рекетира/АУДИО+ВИДЕО/

Хасковски бизнесмен смята да обяви гладна стачка пред президентството. Руси Георгиев твърди, че е станал обект на рекет и натиск от ЕВН. За абсурдната ситуация, в която се намира, той сам разказа.

През 2017 г Руси Георгиев купува имот от близо 650 кв.м на ул. „Пловдивска“ в Северната индустриална зона. Решава да направи там закусвалня, в която да се предлага и кетъринг. Подава инвестиционен проект, който е одобрен от институциите. На експертен съвет всички подписват протокола. Това се случва на 4 април 2019 г. Така е дадена зелена светлина за строежа.

Една година по-късно обаче започват проблемите му. От ЕВН започват да го притискат с писма, защото от дружеството казват, че в имота има техен колектор. Руси Георгиев отказва да изпълни исканията им, защото те вече са си сложили подписа под документите. И така се стига до 29 април 2021 г, когато му спират тока. Една направена инвестиция за близо 300 000 лв., до момента е на път да пропадне.

От дружеството завеждат дела в Хасково и Пловдив. От една страна е поискано строежът да бъде спрян. Районен съд Пловдив приема, че наистина трябва да се прибегне до тази мярка, но окръжните магистрати в Града под тепетата казват точно обратното.

От друга страна започва гражданско дело и в Районен съд Хасково. Там претенцията на ЕВН е, че Руси Георгиев трябва да премахне стълбищната площадка в западната част на обекта, както и насип към строежа, попадащ в зоната на кабелния колектор. Стълбищната площадка е вход за сградата, т.е предвидено е от нея да влизат клиентите на търговския обект.

Съдът в Хасково приема, че ЕВН няма никакво основание за искането си. Оказва се, че когато е сключен договора между КЕЦ Хасково и „Руси – 63“ ЕООД /07.01.2020 г/, дружеството са отбелязали кабелния колектор и сервитутната зона около него, но проектът може да бъде изпълнен.

Съдът в Хасково приема още, че се пречи, ограничава се и се смущава спокойното ползване на имота, чийто собственик е Руси Георгиев. Магистратите от Районен съд Хасково казват още нещо много важно. И то е, че инвестиционното намерение не предвижда изместване на съоръжението, строежът е законен и се изпълнява одобрения архитектурен проект и даденото строително разрешение. От общината също са направили проверка и не са открили нарушения по проекта.

Чуйте още от Руси Георгиев:

 

Пред Taran.news Руси Георгиев твърди, че от ЕВН са поискали пари, за да преместят колектора. Той е отказал да даде пари и токът му е бил спрян. Въпреки това той е разчистил насипа към строежа, попадащ в границите на сервитутната зона около колектора и е осигурил безпрепятствен и неогроничен достъп до това съоръжение.

Колекторът е дълъг няколко километра. Съоръжението преминава през пътни възли, десетки са и търговските обекти, които обаче работят без проблем. От ЕВН са оставили единствено новостроящата се закусвалня на тъмно.

След като от ЕВН са загубили делото, обжалват пред Окръжен съд Хасково. И там обаче нещата не са в тяхна полза. Още трима съдии не приемат твърденията на дружеството.

Ето какво още казва Руси Георгиев:

 

Сега в момента се чака решение на Върховния късационен съд, където казусът е заведен под № 314. Делото във ВКС е постъпило на 23 януари.

Руси Георгиев обяснява, че ще се бори докрай. Освен съдебните дела, той е пуснал жалба в КЕВР, защото обектът му е останал без ток. На 23 декември миналата година Георгиев остава сащисан след като разбира, че година и половина неговата жалба не е била разгледана в КЕВР. От ЕВН са му предложили споразумение, което Руси Георгиев приема като унижаващо. Според една от клаузите, той трябва да извади пари, за да се премести колектора, построен през 70-те години на миналия век.

„КЕВР услужливо помага на ЕВН. Не, те не застават на моя страна, на страната на бизнеса. Имам кредит, а обектът не работи. Банките не питат. Аз си обслужвам кредита. Принуден бях да си продам автокъщата, за да не фалирам. Нарушават ми бизнеса и нещата стават трагични“, казва Георгиев.

В закусвалнята е планирал да работят 15 души. Те обаче все още не могат да започнат работа. Близо 200 000 лева е щетата за него към момента.

Въпреки абсурдната ситуация, Георгиев продължава да строи. За да не прави излишни харчове, той сам работи в обекта. Взел е генератори, за да има ток. Сега е готов да обяви гладна стачка пред президентството. „Смятам, че понеже президентът ми е набор и от Хасково, въпреки че не се познаваме, ще обърне внимание на моя казус“, казва със закачка Руси Георгиев, който не крие надеждата си, че справедливостта ще възтържествува. Руси Георгиев на няколко пъти е пробвал да се срещне с австрийските прадставители на ЕВН в Пловдив. Опитите му обаче към този момент остават без успех.

В петък потърсихме ЕВН за коментар. Едва днес ни отговориха лаконично, че заради образуваното дело във ВКС не могат да коментират до цялостното изясняване на случая.

Пред съда ЕВН твърдят, че собственикът ги лишавал от правото да осъществяват в пълен обем правомощията си. Освен това извършеното застрояване било от висока обществена опасност, тъй като кабелният колектор бил недостъпен за ЕВН и при евентуална авария подходът към него бил невъзможен, което пък криело опасност за живота и здравето на хората в района.

Как обаче само един от собствениците, през които преминава въпросният колектор, създава опасност за хората, от ЕВН мълчат и не коментират пред магистратите.

Очаква се ВКС да каже последната си дума по абсурдния казус, създаден от монополиста.