Технологии

Тестват лазерни комуникации на 16 милиона километра в космоса

Устройството на НАСА за оптични комуникации в дълбокия космос (DSOC) на космическия апарат „Психея“ се включи и създаде свръхскоростна лазерна връзка за данни на разстояние 10 милиона мили (16 милиона км), което е 40 пъти повече от разстоянието от Земята до Луната, съобщи Ню атлас.

От години НАСА се стреми да разработи практическа лазерна комуникационна система за мисии в далечния космос и в резултат провежда все по-амбициозни тестове на технологията. Причината за това е, че космическата агенция работи със затруднения, причинени от радиосистемите от 60-те години на миналия век, използвани за комуникация на мисиите. Те работят, но скоростта на предаване на данни е ниска – около 10 Mbit/s в добър ден.

За разлика от тях, DSOC може да се справи със скорост на даунлоуд до 200 Mbit/s и това е само за тестване на технологиите. Сложната задача е да се разшири обхватът на комуникационната система и да се провери дали тя все още може да се справи с проблемите, свързани със загубата на данни, причинени от земната атмосфера, както и да се гарантира, че лазерите за възходяща и низходяща връзка могат да останат в целта по време на тестовите предавания.

Първото изпращане на данни от 16 милиона километра може да изглежда огромно, но това е малко разстояние, като се имат предвид целите на НАСА. „Психея“ е на път към едноименния метален астероид, разположен в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Това е толкова далече, че когато Земята и Психея са най-отдалечени една от друга, на лазерно съобщение ще му трябват 20 минути, за да измине разстоянието. Това означава също, че системите ще трябва да компенсират движението на целите си по време на забавянето.

За теста DSOC е насочил лазера към телескопа Хейл в обсерваторията Паломар на Калифорнийския технологичен институт в окръг Сан Диего, Калифорния, на 14 ноември 2023 г. Той е успял да направи това, като се е фиксирал върху лазерен маяк, предаден от Лабораторията за оптични комуникации на телескопа в съоръжението Тейбъл маунтин близо до Райтууд, Калифорния. След това автоматични системи са помогнали на приемо-предавателя да се ориентира към Паломар. Междувременно радиомаякът е действал като възходящ канал за изпращане на сигнали към „Психея“.

Според НАСА по време на теста, чиято цел е била да определи дали устройството работи правилно и не пречи на космическия апарат „Психея“, не са изпратени или получени реални данни. С отдалечаването на „Психея“ от Земята ще бъдат проведени по-амбициозни тестове, включително предаване на данни от космически апарати на НАСА на Марс. Специалистите от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА определят постигнатото на теста като голямо постижение./БТА/