Коментари

ТЕЦ „Марица-3“ излезе с позиция за обгазяването в Димитровград

По повод обявеното от РИОСВ Хасково обгазяване със на серен диоксид на Димитровград, от ТЕЦ „Марица -3“ излязоха с позиция. Към момента на обгазяването централата е работила с по-малко от половината от общия си капацитет 120 мегавата, показват данните на топлоцентралата.

Ето какво пишат в позицията си:

“Меко казано сме учудени от тези нива на отчетени концентрации на серен диоксид във въздуха на Димитровград. Направихме кратко статистическо проучване назад в годините и установихме, че това е рекордно ниво не само за територията на Димитровград и България, но може би и за целия Европейски съюз. Такива нива не е имало дори, когато работиха всички централи в региона с общата си инсталирана мощност от 3300 мегавата и то без никакво сероочистване. Ето защо, сме меко казано учудени. Не сме сигурни дали такава стойност би се достигнала, ако самата измервателна станция бе поставена директно на комина на ТЕЦ-а.

За всички е ясно, че при процеса на производство на електроенергия от въглища, неминуемо са изпускат вредни вещества. В Комплексното разрешително обаче, се дава възможност те да бъдат изпуснати в атмосферата при определена концентрация. Конкретно за серен диоксид за ТЕЦ „Марица-3“ тя е 319 МИЛИграма. За да определи такава концентрация, засонодателят е направил съответните моделирания, при които е изчислил, че това, което ще се изпусне от дейността, ще се разтвори в атмосферата и така концентрацията ще намалее.

Ето защо нашите усилия са съсредоточени в това концентрацията на серен диоксид, която ще изпуснем в атмосферата в следствие на нашата работа, да бъде по малко от тази, която ни е определена в разрешителното. Съответно сме задължени да извършваме 24-часови непрекъснати измервания. През целия период от започване работа на централата през май 2021г. до настоящия момент не е измерена стойност, която да превишава определената ни концентрация. След като изпуснем този замърсител във въздуха не бихме могли да носим отговорност дали той ще се разтвори напълно в атмосферата, така че да намалее концентрацията му. Допускаме, че при определени метрологични условия това не се случва в пълна степен.

От друга страна, без да сме специалисти, все пак имаме представа как влияе кратковременното излагане на човешкия организъм на висока концентрация на серен диоксид. Неминуемо е усещането на силна задушлива миризма, появата на затруднено дишане, силна кашлица, парене в очите и дори гадене. При такава висока канцентрация дори трябва да се забелязва гъст дим. В ранния преди обед на 10.09.2022г., в момента, когато се отчитаха тези рекордни стойности, наши представители посетиха мястото на мерене, където е разположен АИС-Раковски. На това място пристигнаха и специалисти от РИОСВ-Хасково, МОСВ, Лаборатория на ИАОС , Областен управител… имаше дори и кандидати за народни представители, а също и журналисти. В парка беше хубав слънчев ден и много от жителите на Димитровград се наслаждаваха на хубавото време без нито един от гореизброените признаци при висока концентрация на серен диоксид.

Доколкото разбрахме и никой от останалите присъстващи също не усети нещо необичайно.

Силно сме обезпокоени от създалата се ситуация, която както е видно рефлектира единствено върху нашата работа. По никакъв начин не е застрашено здравето и животът на жителите на Димитровград. Считаме, че има нещо нередно при измерване на показателите на серен диоксид от АИС-Раковски: грешна методология или се касае за злоумишлено въздействие върху нея.

Считаме, че всички ние сме „заложник“ на една апаратура, която отчита проблем, който реално никой не усеща. Проблемът придоби и съществено политическо отражение, като някои политици разчитат да градят кампанията си върху изконните страхове на хората за здравето им, като демонстрират загриженост за справяне с проблема.

Буди недоумение как политици назоващи се български, посягат за пореден път срещу нашата централа, която работи само с български местен ресурс- лигнитните въглища от Маришкия басейн. За каква енергийна независимост говорят всички, ако премахнем централите, които са единствено реално независими от внос на енергоресурси и то във времена на невиждана енергийна криза, чиито последствие българските граждани тепърва ще започнат да усещат на гърба си. Добре е да спазваме общоевропейските ценности и интереси, но не и когато това е за сметка на нашия български интерес.“

ТЕЦ Марица 3 – Димитровград ще бъде спряна пак чрез налагане на нова принудителна административна мярка от РИОСВ- Хасково. Това съобщават от предприятието в съобщение до медиите. От централата допълват, че по тази причина няма да възобновят работа на котлите до изясняване на ситуацията.