НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Тръгват граждански патрули в Свиленград заради мигрантите, вътрешният министър се хвали с успехи

Все по-тежко става положението с бежанците в Свиленград и все повече са хората от града, които се притесняват от обстановката. Това става ясно от пост на учителя Димитър Гилев, който беше определен за Будител на 2022 г.

„В последните дни наблюдавах обстановката с бежанците в някои точки на града. Наглостта продължава. Както забелязвате, те са навсякъде. Всеки ден разговарям с притеснени граждани – жени, майки, възрастни хора, които изразяват тревогите си, че ще станем като Харманли. Разбрах, че вече е имало подадени оплаквания към органите на реда, които от своя страна са извършили няколко проверки. Полицията не стои на центъра и по парковете постоянно, а там са горещите точки. Ако оставим положението така, то ще се влошава и наистина ще заприличаме на град от далечния изток. Забелязвам, че „гостите“ на града ни, си купуват редовно алкохол и енергийни напитки, след което ги пият по пейките и притесняват момичета и млади жени“, пише той.

В Неделя, от 18:30 часа в градския парк, той организира среща, на която гражданите да предприемат мерки, за да не се допусне напрежение и инциденти. Там са поканени и жени, които имат предложения, както и полицията, и общината.

„Срещнах огромна подкрепа за идеята си за „Граждански патрул“, не само във фейсбук, а и на живо. Хората са притеснени с основание и мисля, че е време като граждани, да изпълним дълга си и да преминем към създаването на доброволни формирования, които мирно и законно ще следят за сигурността на жените и децата в града. Като граждани на Свиленград имаме пълното право и сме длъжни да защитим града си от всяка опастност“ казва в поста си още Димитър Гилев.

На фона на такива настроения в Свиленград и на недоволство в Харманли, вътрешният министър Калин Стоянов вчера тръгна да се хвали, че българските гранични мласи се справят с нелегалните мигранти. По думите му от началото на годината имало над 100 000 предотвратени опита за преминаване на българо-турската граница. Въпреки високопарните приказки на министъра ежедневно по пътищата в страната се залавят тълпи от нелегални чужденци.

сн. архив