България

Уредиха със сладка служба бившия антикорпционен шеф

Бившият председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Това е решило правителството на закрито заседание миналата сряда. От длъжността, която Георгиев ще заеме, е освободен досегашният генерален консул Цветелин Цолов. 

Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Взето е, както други, свързани с назначения в чужбина, на закрито заседание и е подписано от премиера и главния секретар на МС. За разлика от посланическите назначения то не изисква санкция от държавния глава, който покрай скандала с терасата на Георгиев свали доверието си от него. 

Очакваме по-късно от Външното министерство мотивите за назначението, но това, което е известно за тази процедура, е, че след решението на кабинета започва кореспонденция с испанските власти, които трябва да се съгласят с българското предложение. Това се официализира с т.нар. „консулски патент“, едва след получаването на който Пламен Георгиев може да поеме новата си позиция. Заради нея той трябва да поиска от Прокурорската колегия да го освободи от прокурорската длъжност, като, за разлика от заместникминистерската позиция в първото правителство на Бойко Борисов и шефската – първо в Комисията за гражданската конфискация, а после и в Антикорупционната комисия, магистратската му длъжност няма да бъде запазена. 

Източник: БНР Заглавието е на Taran.news