НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Ученик от Свиленград осъди МВР Хасково

Ученик от Свиленград осъди МВР Хасково заради калпав тест за наркотици. Според решението на Административен съд Хасково полицията трябва да плати на момчето 1 000 лв., защото арестуването му е незаконно.

На 5 август 2022 г младежът, който шофирал колата си, е бил спрян за проверка. Пробата показала, че е употребил наркотици, което шофьорът отрекъл. Въпреки това обаче ученикът към този момент е бил арестуван и държан в ареста 24 часа. По случая е било образувано разследване от полицията.

Химическата експертиза показала, че младежът не е употребил метаамфетамин, както е показал тестът на МВР.

Пред съда момчето заявило, че задържането му станало достояние на много хора от родния му Свиленград, където подобни мълви се разнасяли много бързо. Там бил обрисуван като поредния наркоман и убиец на пътя като никой не му вярвал, че не употребява наркотици. По-възрастните му познати му обяснявали, че е тръгнал по лош път и ще съсипе както собствения си живот, така и този на близките си, ако не спре да взема дрога. Познатите му променили държанието си към него и го отбягвали. Родителите на някои от тях не им позволявали да излизат с него и да са в една компания.

Нямал желание да излиза и да прави каквото и да е, не искал да вижда хора, тъй като всеки го питал как се развива наказателното производство срещу него. Понякога дори бил подиграван и осмиван, заради ситуацията, в която попаднал. Негови съученици го питали кога ще влиза в затвора, запазил ли си бил килия, разказвали му на какви изтезания ще бъде подложен от старите затворници.

Разделил се с приятелката си, с която имали дългогодишни отношения. Майка му също изживяла големи притеснения, заради неговите проблеми. Чувствал се виновен за стреса, който и причинил.

От ОД на МВР – Хасково нито се ангажирали да дадат становище, нито са изпратили представител за съдебното заседание. Прокурорът пък е заявил в съда, че искът на момчето е основателен и доказан.