ПРЕПОРЪЧАНИСпорт

Харманлиец е лекоатлет на България за 2023 г

Харманлиецът Божидар Саръбоюков е лекоатлет на годината на България. При жените е Пламена Миткова. Двамата бяха определени с анкета.

Екипът на списание „Атлетика“, експерти, спортни журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в страната, дадоха своя вот в допитването през ноември. Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок) убедително спечели първото място с 289 точки, като бе поставен начело от всичките 28 експерти в анкетата, а само в гласуването на феновете отстъпи на Лъчезар Вълчев (троен скок).

При жените Пламена Миткова (скок дължина) е №1 с 260 точки.

Божидар Саръбоюков, който навърши 19 години на 6 август, направи много силен сезон както при юношите, така и при мъжете. Атлетът от Харманли се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок. Още през зимата 203-сантиметровият Саръбоюков подобри националния рекорд на скок дължина за юноши до 20 години на 7.97 метра и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му бе само на сантиметър от европейския рекорд за юноши в зала.