НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

ЦИК прати „Спаси Хасково“ в коша

ЦИК зашлеви звучен шамар на МК „Спаси Хасково“, а след това ги изхвърли в коша. Това стана заради техен гаф и защото се оказа, че не са чели Изборния кодекс, което доведе, че не успяха да се регистрират за местните избори. Първо ОИК Хасково им отказа регистрацията, но с казуса са се занимали и ЦИК. Това е станало, защото при тях е постъпила жалба от Марин Райчев, който представлява сдружението.

От София казват, че в ЦИК няма регистрирана партия или коалиция с наименование „Спаси Хасково“ за участие в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври. Нещо, което от Taran.news обяснихме вече, а това е пречка. На новоизлюпените политици им е било казано, но въпреки това, те не са успели да отстранят пропуските си. Нещо повече, от наши източници разбрахме, че им е било доверено и неофициално, че начинът им на действие е грешен. От сдружението, което се опитва да се докопа до властта в Хасково обаче не са направили нищо в дадения им 3-дневен срок. На тои етап не е ясно дали от самонадеяност или от незнание, но фактът е, че от ЦИК смятат жалбата им за неоснователна.

Решението на ОИК – Хасково е законосъобразно, прието при спазване на законовите разпоредби и приложимите решения на Централната избирателна комисия, съобщават от ЦИК.

Тук е редно за изясняване на истината да се посочи, че „Спаси Хасково“ не са в коалиция с Продължаваме промяната, БСП, „Българе“, „Български възход“. Всяка от тези партити ще имат собствена листа за общински съветници. От Устава на това сдружение, което ще пробва всячески да се добере до общината след 29 октомври е видно, че става дума за частна фирма.

Сега, ако хората от това сдружение, с частен интерес, както е записано в техните документи, не премахнат абревиатурата си, следва парична глоба.