България

Чудо: Без политически речи в Деня на Левски

Цял ден хората поднасяха цветя пред паметника на Левски в София. Политиците също поднесоха цветя, но не произнесоха речи. Във възпоманеталнета церемония участваха само гвардейци. Почетният шпалир с поставени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00 часа.

В 17.00 часа в храма „Света София“ беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата „Свети Александър Невски“ биха по повод възпоменанието.

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград участваха в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата. Във Варна представители на военноморските сили поднесоха цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина. В Бургас почетен караул от Военно-морските сили участваха в общоградското поклонение. В Пловдив представителни подразделения участваха във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

В Карлово – родният град на Апостола, с митинг-поклонение беше отбелязана 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Там и снощи имаше възпоменание.

сн. Дарик нюз