Коментари

Щ. Ножаров: Няма други алтернативи освен „Газпром“

По отношение на „Газпром“ се появяват коментари от експерти за правилото „вземи или плати“. България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото „Газпром“ едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко „Газпром“ би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен“.

„Последиците върху индустрия, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли“.

„Например – при торовите заводи газта е основа суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“.

Коментарът направи тази сутрин по БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник, Българската стопанска камара.

стоп кадър: БНТ