Здраве

10 сини сливи на ден за здрави кости

Сините сливи рядко се радват на такава любов, както другите плодове, но изследователи от Пенсилванския университет предлагат на по-възрастните жени в менопауза да обмислят добавянето на поне няколко сини сливи към ежедневното си хранене. Проучването им показва, че сините сливи могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на загубата на костна маса при по-възрастните жени.

Що се отнася до причините за това, авторите на изследването казват, че сушените сливи намаляват както телесните възпаления, така и оксидативния стрес, които допринасят за загубата на костна маса, съобщава „Стъди Файндс“.

„При жените след менопауза по-ниските нива на естроген могат да предизвикат повишаване на оксидативния стрес и възпаление, което увеличава риска от отслабване на костите, което пък може да доведе до фрактури“, казва Кони Роджърс, доцент по хранителни науки и физиология, в съобщение на университета. „Включването на сушени сини сливи в храната може да помогне за защита на костите чрез забавяне или обръщане на този процес.“

Остеопорозата – състояние, при което костите стават крехки и слаби, е доста често срещано при жените над 50-годишна възраст. Всъщност оценките показват, че около 200 милиона жени живеят с остеопороза в световен мащаб, като състоянието причинява близо 9 милиона костни фрактури годишно. Макар да е вярно, че днес има редица лекарства за остеопороза, авторите на проучването отбелязват, че все повече жени търсят начини за лечение или за избягване на състоянието изобщо главно чрез диета и хранене.

„Плодовете и зеленчуците, които са богати на биоактивни съединения като фенолни киселини, флавоноиди и каротеноиди, могат потенциално да помогнат за предпазване от остеопороза“, обяснява Мери Джейн Де Соуза, професор по кинезиология и физиология, „като в предишни изследвания особено внимание се обръща на сините сливи.“

Сливите са пълни с жизненоважни хранителни вещества

Възрастният човешки организъм работи за поддържане на здравето на костите си чрез непрекъсната поредица от процеси, при които постоянно се изграждат нови костни клетки, докато се премахват старите. Около 40-годишна възраст обаче разграждането на старите костни клетки започва да изпреварва производството на нови костни клетки от стареещия организъм. Този дисбаланс може да бъде резултат от различни фактори, два от които са възпалението и оксидативният стрес.

За щастие сините сливи са абсолютно пълни с минерали, фибри, витамин К и фенолни съединения. Всички тези хранителни предимства помагат в борбата с вредните ефекти на възпалението и оксидативния стрес.

10 сини сливи на ден могат да укрепят костите

За целите на това проучване екипът анализира данни от 16 предклинични проучвания върху гризачи, както и от 10 други предклинични проучвания и две клинични изпитвания. Във всички тези проекти резултатите остават до голяма степен едни и същи. Консумацията на сушени сини сливи води до два привлекателни резултата: по-малко оксидативен стрес и възпаления и по-здрави кости.

По-конкретно, клиничните изпитвания установяват, че консумацията на около 10 сушени сини сливи (100 грама) всеки ден в продължение на цяла година подобрява костната минерална плътност в областта на предмишниците и долната част на гръбначния стълб. Нещо повече, тази диета със сини сливи намалява и показателите за костна обмяна.

По подобен начин консумацията на 50 до 100 грама сини сливи дневно в продължение на шест месеца предотвратява пълната загуба на костна плътност и понижава значително нивата на TRAP-5b в сравнение с други възрастни жени, които не ядат сини сливи. Учените смятат, че TRAP-5b е маркер за костна резорбция.

Изследователският екип изказва хипотезата, че сушените сливи предизвикват по-здравословни промени в чревния микробиом, като впоследствие понижават възпалението в дебелото черво. Такива промени вероятно намаляват нивата както на провъзпалителните цитокини, така и на маркерите за окислително увреждане.

Вече се планират допълнителни изследвания, които ще проучат по-задълбочено въздействието на едногодишната консумация на сини сливи върху здравословното състояние на костите, възпаленията и червата. /БГНЕС/

сн.puls.bg