Здраве

10 храни, които да ядем поне веднъж седмично

Кои храни да слагаме поне веднъж седмично за здраве. Ето кои са:

Аспержи

Една чаша зелени аспержи възстановява половината от дневната доза фолиева киселина и витамини от група В – недостиг, който е една от причините за депресия.

Фурми

Във фурмите има повече калий, който подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, укрепва нервната система.

Брюкселско зеле

Кръстоцветните съдържат фитоестрогени, които са важни за предотвратяване на рака на гърдата.

Боб

Бобовите растения съдържат рекордно количество фитоестрогени, които намаляват риска от рак на гърдата и червата с рекордните 40%. Освен това бобът, задушен или печен, е отличен източник на протеини и фибри.

Черен шоколад

Истинският шоколад съдържа флавоноиди, които помагат за предотвратяване на рака на кожата.

Зелен чай

Това е напитка, която си заслужава да се пие не само веднъж седмично, а всеки ден, защото е съкровищница на антиоксиданти. Зеленият чай намалява риска от рак, забавя процесите на стареене и подобрява здравето на червата.

Прясно червено месо

Последните проучвания доказват, че говеждото и агнешкото месо са били демонизирани напразно. Вареното или печеното месо е източник на протеини, на желязо, което се усвоява лесно и подкрепя силата на организма.

Моркови

Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на яйчниците и предпазва мъжете от рак на простатата.

Сьомга

Розовата риба е богата на здравословни мазнини, киселини Омега-3 и Омега-6, които предотвратяват сърдечни и съдови проблеми и трайно премахват постоянното чувство на глад. Дори консервираният продукт значително намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

Канела

Консумацията на канела понижава нивата на кръвната захар. Помага, за да се избегнат неврологични разстройства.

Чесън

Тази полезна билка съдържа повече от 70 фитохимикала. Той намалява вероятността от настинки и остри респираторни инфекции през студения сезон. Пресният плод е търсен за превенция на хранителни отравяния, тъй като може да убие салмонела и E- coli.