Напоследък във фейсбук често попадам на някакви писания, че тази година България била на едно от първите места по изнесени велосипеди, хладилници и пшеница. Износът ни бил рекордните 62 млрд. лв. България просперирала и вървяла с бързи крачки напред. Били сме нов икономически тигър.

За сведение на папагалите, които вярват на това, в 1980 страната ни е изнесла стоки за над 17 млрд. тогавашни долара, което се равнява на около 70 млрд. сегашни. Долари, а не левове!

Освен това в 1980 г всичките тези пари са се връщали в българската държава, тъй като икономиката беше 100% държавна собственост.

С тези средства тогава се строяха болници, поликлиники, училища и университети, стотици хиляди жилища, огромни енергийни мощности, включително АЕЦ КОЗЛОДУЙ, хиляди производствени предприятия, значителна част от които бяха свръхмодерни за времето си, имахме мощна армия, снабдена с най-модерните самолети, танкове, оръжия и оръжейни системи, построи се и огромна туристическа база, една от най-добрите в Европа, развиваха се националната култура и изкуство.

Днес значителна част от експорта се осигурява от чужди компании, работещи у нас. Друга част е на наши меринджеи. И в двата случая приходите са си техни, а не на България и българския народ.

Печалбите от експорта ни не се връщат като средства за по-добро образование, национални култура и изкуство или силна армия, а отиват в частни сметки у нас и в чужбина. Съвсем малка част от тях влиза като данъци в държавния бюджет, но и от тези пари значителна част после пак отива в частни джобове.

С парите от българския износ днес се строят молове или се модернизират частни предприятия, но също и огромни вили, купуват се скъпи автомобили, плащат се силиконови импланти и т.н. характерни за днешните времена глупости.

Разпространителите на фейковите пропагандни пасквили за рекордните достижения на “родната икономика” не пишат тези “подробности”.

В момента има пропагандна кампания, за да убедят народа ни колко сме добре като колония на необританската империя. Целта е масата окончателно да възприеме, че социалния дарвинизъм, неолибералния капитализъм, либералната пазарна икономика и тоталната власт на големите транснационални корпорации и техните родни слуги е фатална неизбежност, връх на прогреса и край на историята.

Периодът на соца бил време на дочени дрехи, празни магазини и, разбира се, липса на дънки и банани.

Много промити от липсата на образование, чалгата и пропагандата мозъци се връзват на подобни фейкове.

Задачата на всеки нормален българин е да убеди колкото се може повече хора около него, че истината е друга, че пропагандата на подобни лъжи е вредна и че нов национален просперитет можем да постигнем само и единствено чрез възстановяване на силна и самостоятелна българска държава.

Коментарът на Иван Спирдонов е публикуван в svobodnoslovo.eu