БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

ВКС оправя кашата по делата на полицаи и пожарникари

ВКС ще оправи кашата, която създадоха окръжните съдилища в България по делата, заведени от полицаи и пожарникари срещу МВР. Taran.news от лятото пише по темата. Полицаи, пожарникари и гранични полицаи съдят МВР за неизплатен извънреден труд.

Близо 90% от делата в Районните съдилища бяха загубени от МВР. Противоречивата практика по делата стана след обжалване от страна на МВР. Както вече писахме окръжните магистрати в Бургас и Варна масово потвърждават решенията на колегите си. Хасково пък е от съдилищата, където масово се отменят. От Окръжен съд Хасково ни отказаха разговор с граждански съдия, гледал тези дела. Обяснението бе: „Съдиите не искат да влизат в обяснителен режим“. Вчера започнаха да излизат решения по дела и в Пловдив. Исковете са уважени.

От ВКС съобщават, че Тълкувателното дело е образувано по искане на министъра на правосъдието поради съществуваща противоречива съдебна практика на окръжните съдилища. По въпроса са постъпили и сигнали от председателя на Окръжен съд – Бургас и адвокат. Според наши източници защитникът е подал сигнал за Районен съд Хрманли.

От Инспектората на ВСС също правят проверка. В Свиленград пък се получи истински парадокс. Там близо 150 дела не бяха обжалвани и служителите ще си получат парите, останалите – не.

Засега не се казва дали ще има спиране на тези дела в окръжните съдилища, до произнасяне на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС. Според юристи има основание това да стане.