България

Ал. Николов: Загубите от нереализирания интерконектор с Гърция ще достигнат 1,5 млн. лева на ден

Загубите за България от нереализирания газов интерконектор с Гърция могат да достигнат милион и половина лева на ден, обяви пред депутатите енергийният министър Александър Николов:

„Tочна цифра поради това, че и двете променливи, структурата, базирана на нефтени продукти, и структура на разходи, базирана на доставка на природен газ, хъб TTF, са променливи на ежедневна база, не бих се наел да ви дам, но факта, че споменах цифрата, която на дневна база мисля, че ви дава ясна представа затова колко загуби текущо търпи българското общество“, каза министър Николов, който беше изслушан в НС по искане на ГЕРБ.

Управляващи и опозиция си прехвърляха вината за забавянето на строежа на проекта, а Александър Николов заяви, че кабинетът „Петков“ ще направи всичко възможно интерконекторът да влезе в експлоатация от юли 2022, за да може да се ползва за следващия отоплителен период.  

Управляващи и опозиция спориха дълго за забавянето на газовия проект с Гърция и кой носи отговорност.

От ГЕРБ посочиха, че служебният кабинет е получил завършен проект с готово финансиране, но за 8 месеца е забавил допълнително изграждането на интерконектора.

Енергийният министър Александър Николов заяви, че за периода, в който има забавяне по проекта от 2009-а досега, всички негови предшественици на поста са били министри на Борисов, а самото отлагане е подписано от Теменужка Петкова.

Загубите за България от нереализираната газова връзка могат да достигнат милион и половина лева на ден, предупреди енергийният министър:

„Недоставката на природен газ в България към момента води до ужасяващи загуби всеки Божи ден, всеки ден. Размерът на тези загуби, в зависимост от метриките и конкретните пазарни механизми, и структурата на формулата може да достигне до милион и половина лева на ден текущо по неизползваните обеми“.

Тези, които печелят от нереализирания проект, са алтернативните доставчици, както и тези, които доставят газ за страната повече от 20 години.

От това могат да се направят и изводи защо се бавят някои газови проекти, каза още Александър Николов и увери, че правителството ще направи всичко възможно интерконекторът де влезе в експлоатация от юли тази година, за да може да се ползва за следващия отоплителен период./БНР/