Новини

След работна среща: Поскъпването на водата в Димитровград е неизбежно

Единственият реалистичен вариант да не фалира ВиК Димитровград, е да се присъедини към Асоциацията. Ако се стигне до там, че общинското предприятие да се присъедини към Хасково, то увеличението на водата е неизбежно.

Това става ясно след работна среща днес в община Димитровград, на която са присъствали зам.-министърът на МРРБ Деляна Иванова, кметът Иво Димов, областният управител Катя Панева, общински съветници.

В момента димитровградчани плащат по 1.86 лв за кубик, а в селата около 1.50 лв. След вливането към Хасково, то цената ще скочи драстично – 3.52 лв. От ВиК Хасково не се съгласиха за поетапно поскъпване, въпреки че градът е с изграден воден цикъл.

Местното ВиК е в изключително затруднено положение, обясни кметът Иво Димов и подчерта, че всички работещи си получават на време заплатите. Зам.-министър Иванова обаче подчерта, че предприятието не може да заплаща сметките за ток. По думите й вече било договорено с ЕВН разсрочване. Според нея няма как да бъде спасено местното ВиК без парична помощ от държавния или общинския бюджет. Тя подчерта, че ниската цена на водата в Димитровград е била изкуствено задържана с години. И обясни още, че ВиК холдингът няма как да помогне, защото водното дружество не членува в Асоциацията.

Кметът пък заяви, че се налагат промени в закона за ВиК услугите. А областният управител Катя Панева допълни, че промените могат да влязат в пленарна зала до края на годината. Кметът припомни, че през последните 2 г. е опитал да избегне шоковото поскъпване на цената на водата, но от КЕВР са отказали в община Димитровград цената на водата да се формира за известен период на себестойност и да е различна от тази в хасковската ВиК – Асоциация.

Проблемите на ВиК Димитровград ще бъдат в дневния ред на общинската сесия през януари, съобщи председателят на местния парламент Гергана Кръстева.