НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

В Свиленград: Измамиха турчин със сватба

Двама души бяха признати за виновни в Свиленград, че са извършили измама в размер на над 111 000 лв. Престъплението е извършено в периода от 30 септември 2018 г. до 29 август 2019 г.

Наказанието е  за мъж на 52 години и жена на 46 години. Присъдата им по 2 години затвор.

Установено било, че през месец октомври 2018 г. турски гражданин отседнал в хотел в Сандански. Там се сприятелил с двамата подсъдими. Научавайки подробности от личния  му живот, двамата го въвели в заблуждение, че познавали 28-годишна жена, която живеела в Белгия с чичо си и е сирак. Те му предложили да го запознаят с нея. Чрез телефонно обаждане и показване на снимка пострадалият провел разговор с неустановена по делото жена, която му обещала да се ожени за него и да отиде в Турция. Условието било да реши финансовите й проблеми.

Мотивиран от тези неверни представи, турчинът извършил множество актове на разпореждане със собственото си имущество, като в посочения период лично и чрез свой приятел, извършил общо 53 парични преводи в общ размер на 58 961 евро с левова равностойност 111 045 лева. Парите били получени от подсъдимите, които не са ги възстановили на пострадалия.

Присъдата на Районен съд – Свиленград подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково.