България

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма

Двете най-големи парламентарни формации – „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, подготвят обща законодателна програма, която ще предложат на останалите политически сили в Народното събрание след празниците.

Общи за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се оказаха законите за съдебната реформа, еврозоната и Шенген. Ще се търси мнозинство и за конституционни промени.

Разговори за председател на НС и за правителство не са водени, увериха участниците в брифинга Десислава Атанасова и Росен Желязков от страна на ГЕРБ-СДС и Николай Денков и Христо Иванов от страна на ПП-ДБ. Те бяха единодушни за това, че разбират необходимостта да бъде съставено редовно правителство. До създаването му обаче няма да се водят разговори за нов бюджет.

Недопустимо е в условията на евентуална предстояща кампания да приемаме бюджет, защото популизмът ще вземе връх, каза Десислава Атанасова.

Тя увери също, че номинацията на Росен Желязков остава непроменена и определи постигнатите договорки като първа стъпка за нормалност, голяма стъпка за общи приоритети, а след това и за мнозинство, което да излъчи правителство.

Христо Иванов заяви, че въпросът за председател на ротация също стои на масата.

„Започваме с необходимия минимум. Опитваме се да стартираме парламента поне за една сесия“, подчерта той. От тази стъпка зависело дали ще има и втора, и трета.

Постигнато е единодушие и по това, че въпросите дали нечие чуждо посолство влияе на процеса за формиране на кабинет у нас унижават България. Това зависи само от усилията на българските политици, увериха представителите на двете коалиции.

Те ще предложат постигнатите законодателни приоритети на останалите парламентарни сили след Великденската ваканция./БНР/