БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 87. IV Велико народно въстание в София и страната

В 87-та вечер на антиправителствени протести и недоволство от главния прокурор в София и страната излязоха хиляди души. Бившият служебен министър-председател Ренета Инджова призова от трибуната в триъгълника на властта „пенсионерите да не се поддават на манипулациите на управляващите с отпускането на 50-те лева надбавки към пенсиите“.

На протеста се чу и цитат от покойния доц. Кристиян Таков, преподавател в Софийския университет: „Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи. Бъдете непримирими“.

Гражданите, които настояват за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев в този момент огравят с фенерчета пл. „Независимост“.

По-рано днес недоволни блокираха ГКПП Дунав мост край Русе. Демонстрации, за да подкрепят хората в столицата има и във Варна.

В списъка от хората на културата вече са се подписали над 400 души. Те настояват освен за оставките на Борисов и Гешев, и на Цвета Караянчева, и на Вежди Рашидов. Оставка са иска и на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

сн. Фрог нюз

Затворени за движение са бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“. Полицаи охраняват сградите на парламента и Министерския съвет и не допуснат хората към булевард „Дондуков“. Пред сградата на президентството няма полицейски постове. От столична община съобщиха, че заявление за протест са подали само майките от „Системата ни убива“. Служители на МВР проверяват багажа на хората, които искат да присъстват на демонстрацията.

Организаторите на Великото народно въстание призоваха всеки, който забележи провокатори да се дистанцира и да уведоми полицията. Организаторите призоваха полицаите да се присъединят към протеста. 

сн. Дневник

Хората тръгнаха на шествие към сградата на бившия парламент. В 22 часа те стигнаха до катедралния храм „Александър Невски“. При предишния голям протест на 22 септември полицията не допусна хората до храма, което създаде напрежение. Сега полицията смени тактиката и ги допусна. Обстановката остава спокойна.

Към 22.30 ч в протеста се забелязват граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч, Бургас, както и специално дошли българи от Канада. Хората започват да се разотиват.

водеща снимка: Фрогнюз