НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Живеещи от 5 блока в Хасково искат да бъдат санирани

Тонка Панева от Хасково е на 83 години. Със съпруга си получили сметка за отопление от 550 лв за последния месец. За да намалят разходите си искат блока им на ул. „Ал. Стамболийски“ в града да бъде саниран.

Смятат, че ако жилищита в блока, който е строен през 1976 г., бъде ремонтиран всички живеещи ще помогнат много на бюджета си.

Фамилиите там са подали документи и чакат одобрение да бъдат санирани. А вчера от министерството разпространиха информацията, че срокът за кандидатстване по програмата се удължава. До 28 март може да се кандидатства.

Тонка Панева обясни, че се опитали да бъдат санирани още, когато това беше абсолютно безплатно. Тогава обаче не били одобрени. И въпреки че сега трябва да направят 20% съфинансиране хората в блок 23 на ул. „Александър Стамболийски“ са готови да опитат. Така всички семейства в този блок ще трябва да се бръкнат по около 5 000 лв.

Тонка Панева и съпругът й обитават жилище от 108 кв.м. Отопляват се на парно и газ. Ако бъдем одобрени за саниране, то сметките ни ще паднат драстично, надява се Панева.

В блока не е правен никакъв ремонт. По думите на пенсионерката основния проблем е в покрива.

От община Хасково съобщиха, че общо живеещите в 5 блока в Хасково са подали документи, за да се възползват от програмата. Пари има достатъчно, обясни пред журналисти Валентин Спенджаров от кметството. Според него по-слабия интерес към програмата от хасковлии се дължи заради изискването за 20% съфинансиране от семействата.