България

Задържаха трима служители на Министерството на спорта за подкуп

Служител от Министерството на младежта и спорта е задържан за 24 часа с белязана сума пари, съобщиха от прокуратурата.

Мъжът е арестуван с малко над 60 000 лева. Банкнотите са били предварително белязани.

Малко по-късно още двама души от министерството бяха арестувани и изведени от сградата с белезници.

Според първоначални данни първият задържан е служител в дирекция „Финансиране“ и е според сигнала е поискал пари от една от спортните федерации у нас. Целта била федерацията да получи финансиране в размер на 1.2 млн. лева за организиране на европейско първенство и да не бъдат спирани по-нататъшните й финансирания, обясниха от прокуратурата.

От обвинението обаче отказаха да информират за коя спортна федерация се касае, както и да потвърдят дали става въпрос за федерацията по вдигане на тежести.

„Става въпрос за подаден сигнал в КПКОНПИ за подкуп, по който тя е работила и днес ни е докладвала за случая. Прокуратурата като първо действие е образувала досъдебно производство. Предстоят разпити и проверка на сумата, която евентуално е била предназначена за подкуп“, съобщи Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

„Екип от следователи е отишъл в Министерството на младежта и спорта, касае се за подкуп в размер на 60 хил. лева, който е поискан и получен от служител, който е на експертно ниво. В момента се извършват обиски на място и разпити на свидетели“, каза Христо Кръстев, заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура.

Към момента служителят не е привлечен като обвиняем, тъй като предстои да бъде преценено дали има достатъчно данни за извършено престъпление, добави Кръстев.

От ММС също излязоха с позиция. „В отговор на медийни запитвания във връзка със задържането на служител на Министерството на младежта и спорта ви информираме, че ръководството на ММС оказва пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции“./Дарик нюз/

снимката е илюстративна