Здраве

Има 5 неща по-вредни от цигарите

Цигарите далеч не са най-вредните неща, с които човек се занимава. Всеки може да изброи няколко вреди от тютюнопушенето. БГНЕС обобщава за други 5 неща, които вредят по-силно от папиросите.

Самота

Самотата или липсата на социални контакти може да бъде пряка причина за смъртта или може да убива бавно. Според Джулиан Холт-Лунстад, психолог от университета в Бирмингам, самотата съкращава продължителността на живота колкото пушенето на 15 цигари на ден.

Заседнал начин на живот

Учени са установили, че колкото повече време прекарва човек в седнало или легнало положение, толкова по-голям е рискът от развитие на различни заболявания – рак на дебелото черво, белите дробове и шийката на матката. Столът, диванът и фотьойлът продължават да ви убиват, докато почивате или работите.

Липса на сън

Липсата на сън увеличава риска от инфаркт и инсулт и е почти толкова опасна за кръвоносните съдове, колкото пушенето.

Слънце и солариуми

От Калифорнийския университет твърдят, че солариумите и прекаленото излагане на слънце провокират рак на кожата по-често отколкото тютюнопушенето предизвиква рак на белите дробове.

Недохранване и некачествени храни

Захар, консерви, наситени мастни киселини – всичко това се счита за не по-малко опасно от цигарите. Проучване твърди, че нездравословните диети убиват повече хора по света отколкото алкохолът и цигарите взети заедно, отбелязва още БГНЕС.