Здраве

Какви храни е опасно да се ядат преди лягане?

Ако искате да водите здравословен живот и да се наспивате добре, следвайте едно елементарно правило: последното ви хранене да не бъде непосредствено преди сън, а поне 2-3 часа преди да си легнете.

На първо място, преди лягане категорично не трябва да се ядат прости въглехидрати като сладко, различни десерти или печени и тестени изделия. През нощта активно произвеждаме хормона соматропин (при децата той е отговорен за растежа, при възрастните – за метаболизма). А как ще работи тялото ни на следващия ден зависи от това какво ядем за вечеря. Ако се отдадем на страстта си за десерти, тогава инсулинът ще блокира синтеза на соматропин.

С повишено внимание се отнасяйте и към хапването на плодове късно вечер. Освен, че са източници на голямо количество витамини, те са с високо съдържание на фруктоза. Ако се увлечете можете да получите подуване на корема, образуване на газове, автоимунни реакции на тялото и проблеми със стомашно-чревния тракт. Струва си и да се помни, че фруктозата се отлага активно под формата на мастни резерви в областта на корема и бедрата.

Обезмаслените ферментирали млечни продукти също не са добра опция. Те не дават дълготрайно усещане за ситост и насърчават допълнителен прием на храна. Освен това в тях често се добавят захар, нишесте, оцветители, подобрители на вкуса и други хранителни добавки, за да се компенсира вкусът. Съдържанието на калории в продуктите са значително увеличени.

Пикантната и силно подправената храна пък може да раздразни стомаха и да активира повишено производство на стомашен сок, който в големи количества също предизвиква чувство на глад. Освен това пикантните храни могат да причинят киселини./Дарикнюз/