България

МРЗ ще е 50% от средната брутна работна заплата за 12 месеца

Минималната работна заплата ще е 50% от средната брутна. Измененията ще важат от 2024 година, като изчислението ще се прави всяка година на 1 септември, реши окончателно Народното събрание.

Минималната работна заплата за следващата година се определя до 1 септември на годината и е в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на настоящата година. Процедурата влиза в сила от септември тази година, но фактически увеличението ще бъде от 2024 г.

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че са внесли промените в закона на 21 октомври 2022 г. и че над 40 пъти са предлагали варианти за обсъждане на минималната работна заплата.

„Аргументът, че по средата на годината не е добре да се вземат такива решения и да се повишават доходите, ние не го приемаме, защото ръстът на цените, инфлацията и бедността не избират. Сега хората имат нужда от това. Сега половин милион българи работят на минимална и не им стигат парите за нищо вкъщи“.

От ГЕРБ бяха на друго мнение. Деница Сачева:

„Но нека да се случи тогава, когато има бюджет и когато това може да се отрази във всички съответно бюджетни пера, така че да има резон едно подобно увеличение, а не просто то да служи за слоган на кампанията на БСП по време на изборите“.

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че средата на годината не е добър вариант за увеличаване на минималното възнаграждение. Искрен Арабаджиев:

„Не е добра практика по средата на годината да се увеличава минималната работна заплата, тъй като фирмите вече са направили своите бюджети и това не е добър сигнал, който даваме към бизнеса“./БНР/