БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Намаляваме дължимите данъци, ако сме ремонтирали дома си

Разходите на домакинствата за ремонт вече ще могат да се вписват в годишната данъчна декларация и така да се намаляват облагаемия доход и съответно дължимите данъци. Това съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Данъчното облекчение беше прието през 2021 година, но на практика влиза в сила през 2022-ра с деклариране на доходите от миналата година. Размерът на облекчението е до 2000 лв. От НАП обръщат внимание, че то се отнася само за положения труд от майсторите, а не за покупката на материали или ново обзавеждане. Така, ако през годината сте сменяли дограма, плочки, ремонтирали сте покрив, боядисвали сте и имате издадена фактура или касова бележка за положения от майсторите труд, можете да намалите данъчната си основа с до 2000 лв. и да спестите до 200 лв. дължими данъци. Облекчението се полага само за един имот и не се прилага за ремонт на електроуреди или купуването на нови такива.

Важно условие, за да се ползва облекчението е да има издаден документ от майстора или фирмата, която извършва ремонта. Ако е издаден общ документ за труд и купени материали, то на отделен ред в него трябва да е написана стойността на ремонтните дейности, тъй като облекчението е само за компонента „труд“. Облекчението може да се ползва с подаване на годишната данъчна декларация, но за целта трябва да изисквате и пазите бележки от майсторите за направените разходи. Те могат да са касова бележка, фактура или платежно нареждане, ако плащането е било по банков път.