НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Омбудсманът: Марков не се оправдавай с финансите за скъпата вода в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоя да се прилага по-ниска от утвърдената от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК Хасково. Причината за искането на Омбудсмана е доказано лошо качество на питейната вода. Тя препоръчва още да бъдат реализирани конкретни мерки за подобряване качеството на услугата в най-критичните зони в областта.

Повод за новата препоръка, този път до регионалния министър, за цената на водата в областта, е в отговор на писмото до омбудсмана от ВиК оператора. В него дружеството изразява становище, че утвърждаването на цената на услугата е необходимо, за да се осигури устойчиво поддържане на системите, които да генерират достатъчен финансов ресурс за предоставяне на годна за пиене вода.
„Оценявам, че за гарантиране на качествена водоснабдителна услуга са необходими значителни ресурси. В същото време, не мога да приема, че финансовата страна на въпроса може да служи в случая за оправдание, с оглед дългогодишното съществуване на проблемите във ВиК сектора“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че е основателно недоволството на стотиците граждани от населените места в област Хасково, които публично изразиха категоричното си несъгласие да заплащат негодната за пиене вода на по-висока цена.

„Както вече многократно съм подчертавала пред Вас, включително и по повод сигнал от жители на Симеоновград – цената на водата следва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга. Справедливо е цената на водоснабдителната услуга, за която е доказано от компетентен орган, че е некачествена, да бъде намалена“, акцентира още омбудсманът.

Тя обръща внимание, че по повод обществената консултация по предложението за изготвяне на проект на нов закон с работно заглавие Закон за водоснабдяването и канализацията вече е изпратила своето становище до МРРБ, но до момента няма реално предприети действия.