БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Разследването за изчезналите милиони от „Хемус“ е на финала

Софийската градска прокуратура обяви, че разследването за отклонените милиони от строителството на Лот 5 на автомагистрала „Хемус“ е на финала си.

Това става близо две години след като бившият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че над 53 милиона лева, отпуснати за строителството й, са били присвоени чрез кухи фирми.

Към настоящия момент девет са обвиняемите за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена не се съобщават.

Единственият известен обвиняем е Борислав Колев, от когото започна и разплитането на схемата.

Бившият данъчен служител и настоящ съдия по футбол беше задържан и обвинен в края на декември 2021 година, че е участвал в създаването на „мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от АМ „Хемус“.

След обвинението на Колев информацията по разследването замря и така и не стана ясно кои са другите обвинени по случая.

Днес от държавното обвинение информират – след запитвания от медии и заради високия обществен интерес, предяването на материалите по разследването на обвиняемите и техните защитници е започнало и че след приключване на процедурата, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийския градски съд.

Аферата „Хемус“  беше в основата на един от първите конфликти между бившия вътрешен министър Бойко Рашков и бившия главен прокурор Иван Гешев. От МВР твърдяха, че прокуратурата покрива случая, а от прокуратурата, че МВР й оказва натиск.

Стигна се и до обвинение за престъпление срещу правосъдието срещу настоящия министър на вътрешните работи, а тогава директор на ГДБОП, Калин Стоянов. Рашков пък беше привикван на разпити в прокуратура./БНР/

сн. БНР /архив/