НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Създават Културен институт в Хасково /АУДИО/

Създаване на Културен институт в Хасково, в който ще влизат 3-те общински оркестъра, е идеята, която е била обсъдена на работна среща днес между кметската управа и министърът на културата Кръстьо Кръстев. Министърът днес се срещна с кметовете от областта, на която не присъстваше единствено този на Любимец.

Кметът на Хасково Станислав Дечев обясни на пресконференция, че процедурата по създаване на културния институт ще отнеме около 2-3 месеца. Целта на новото общинско дружество ще бъде, че по този начин ще може да се кандидатства за средства от държавата, тъй като сега парите отиват главно за заплати.

сн. община Хасково
сн. община Хасково

По-рано днес министърът на културата обясни, че на срещата при областия управител е разговаряно с кметовете за проблемите и приоритетите във всички сектори на културата и как те да бъдат подредени в програми.

Заместник-министърът Амелия Гешева обясни, че в рамките на месец ще бъде прието, даже вече е обсъдено, постановлението за т. нар. стандарт и за делегираните дейности, в който влизат и заплатите. Очаква се индикативно увеличение на стандартите с 18 процента, което касае дейността на библиотеките и музеите в страната.

За да се изпълнят всички ангажименти, които от министерството са поели на срещата днес обаче трябва време. Дали нещата ще се случат зависи много от ротцията, която предстои.

Как отговори на въпросите ни министър Кръстев може да чуете в звуковия файл: