България

Хайде пак: Маската става задължителна

Маска или носене на шал стават задължителни от утре. И това ще бъде обявено в заповед на здравния министър, съобщи министър-председателя Бойко Борисов.

„Ще говоря с Ананиев, да го пуснем от полунощ, утре – за Цветница, които така или иначе ще тръгнат да излизат, да го направим като задължително, като мярка“, каза Борисов.

БНР съобщи и за уточнението на премиера: „Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина, е че тези починали, Бог да ги прости, хора са все с много тежки заболявания. А ние имаме много такива хора в страната. Рисковата група е много голяма. И ако я изпуснем, да влязат всичките в болница за кратък период от време, тогава ще понесем катастрофална щета“, каза премиерът.

„Ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 375 лева за родителите, които ползват неплатен отпуск . Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използва неплатен отпуск минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи, когато са изчерпили възможността за платен отпуск“. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.